Energiatudatos fogyasztásra nevelnek az okos mérők

okos-meres-greenpeace-tanulmanyA Greenpeace tanulmánya szerint az okos mérés és okos hálózatok lehetőséget teremtenek az energiatudatosságra, emellett a megújuló energia térhódítását is segíthetik. A Greenpeace az okos hálózatok (smart grid) hazai felhasználását is fókuszba állító, Megújuló energia megállás nélkül című tanulmánya szerint az okos hálózatok kialakítása azért fontos, mivel a megújuló energia térnyerésének egyik legnagyobb akadálya jelenleg a központosított, alapterheléssel működő erőművek köré épített infrastruktúra, amely nem képes a változó teljesítménnyel működő megújuló alapú termelőket befogadni.

A dokumentum készítésében az Európai Megújuló Energia Tanács (EREC) és Felsmann Balázs, a Force Motrice tanácsadócég vezetője is részt vett. Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország klíma és energia kampányfelelőse elmondta: az okos hálózatok lényege, hogy számítógépes vezérléssel nagy pontossággal irányítják oda az energiát, ahol szükség van rá. Az intelligens mérőkkel pedig pontosabban árazható be az energia, így a kereslet is jobban igazodik a kínálathoz - tette hozzá. Az okos hálózat elterjedésének alapfeltétele az okos mérés - hangsúlyozta Felsmann, aki szerint a közlekedés is fontos kérdéseket vet fel a témában. Sem az okos hálózatok, sem az úgynevezett szuperhálózat (super grid, amely a nemzeti okos hálózatok összekapcsolásával jön létre) nem teljesen új megoldások.

A jelenlegi hálózatokat fokozatosan, lépésről lépésre lehet továbbfejleszteni, sok esetben újabb kábelekre sincs szükség, elegendő egy számítógép-alapú vezérlőtechnológia, amely lehetővé teszi, hogy a nem központosított energiatermelés összhangba kerüljön a helyi energiaszükségletekkel - hangsúlyozza a dokumentum. A szuperhálózat-koncepció szerint egész Európa energiaellátása megoldható egyetlen integrált rendszerben, Európa észak-nyugati részéről part menti szélfarmok, Észak-Afrikából pedig naperőművek áramtermelése érkezhet a kontinensre. Az Európa belsejében kiaknázandó biomassza-kapacitásokban pedig Magyarország is kedvező adottságokkal rendelkezik. A tanulmány szerint az okos mérők segítségével nőhet a fogyasztói tudatosság és az ebből eredő energiamegtakarítás, alkalmazásuk előfeltétele a többtarifás fogyasztói csomagok általános elterjedésének, általuk a fogyasztók átrendezhetik fogyasztásuk egyes elemeit a drágább nappali órákból az olcsóbb késő esti vagy éjszakai időszakokba. Pontosabbá válhat a mérőleolvasás és a számlázás, kialakulhat a védett fogyasztókkal való jobb kommunikáció lehetősége, a szolgáltatói ajánlatok összemérhetősége, illetve egyszerűsített kereskedőváltás és növekvő verseny - sorolja az okos mérési megoldások lehetséges előnyeit a tanulmány. Hazánkban az elosztói hálózaton (az energia díja alapján) 74 milliárd forint úgynevezett technikai veszteség keletkezik, ebből jelentős részt tehet ki a valójában felderítetlen áramlopás. Az összeg 20 százalékának megtakarítása a bevezetés első tíz évében - mai értéken - 84 milliárd forintos megtakarítást jelentene.

Az okos mérés és a háztartási energiafelhasználás fókusza elsősorban az energiahatékonyság, az okos hálózatoknál azonban legalább ennyire fontos a megújuló energiával kapcsolatos programok támogatása. A szél- és napenergia időjárásfüggő technológia, azaz nem akkor áll rendelkezésre, amikor azt a pillanatnyi fogyasztás indokolná, hanem amikor a felhasznált természetes energiaforrások rendelkezésre állnak.

Forrás: Napi Gazdaság